RSS Feed

ΚΑΤΩ ΤΑ ΜΟΛΥΒΙΑ, ΚΑΤΩ ΤΑ «ΠΟΝΤΙΚΙΑ» – ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ – ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα

ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο. 55/10-5-2011

ΚΑΤΩ ΤΑ ΜΟΛΥΒΙΑ, ΚΑΤΩ ΤΑ «ΠΟΝΤΙΚΙΑ»
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ
Η Τετάρτη που μας έρχεται πρέπει να γραφτεί με θετικό τρόπο στην ιστορία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κερδίσουμε ως εργαζόμενοι τη μάχη εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής που, εδώ κι ένα χρόνο τώρα, με το Μνημόνιο ως μπούσουλα έχει παραδώσει την κοινωνία στα χέρια της Τρόικας και βαδίζει στην εκπτώχευση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών τάξεων και στρωμάτων προς όφελος των κεφαλαιοκρατών, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Πράγματι, η κυβέρνηση πιστή στο πρόγραμμα του Μνημονίου φρόντισε να μειωθεί η τιμή της εργατικής δύναμης και της φορολογίας των επιχειρήσεων, να αυξηθούν οι φοροαπαλλαγές των εταιρειών και να χορηγηθούν συνολικά 100 δισεκ. ευρώ στις τράπεζες σε ρευστό χρήμα και εγγυήσεις. Για τους εργαζόμενους της χώρας «φρόντισε» να προβεί σε δραστικές περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και ειδικά των επιδομάτων για τους ανέργους, όταν ήδη η ανεργία έχει φτάσει ήδη στο 15,1% και αναμένεται να φτάσει στο 22% ως το τέλος της χρονιάς.
-«Φρόντισε» να μειώσει τις μέσες αποδοχές των εργαζομένων κατά 9% και προβλέπεται περαιτέρω μείωση κατά 5% ως το τέλος του 2011.
-«Φρόντισε» επίσης να μειώσει το λεγόμενο «κοινωνικό μισθό» λόγω των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ, της αύξησης της άδικης έμμεσης φορολογίας.
-«Φρόντισε» ακόμη να στείλει τον πληθωρισμό στα ύψη (4,7% το 2010) και να μειώσει κατ’ αυτό τον τρόπο την όποια αγοραστική δύναμη απέμεινε στους εργαζόμενους.
-«Φρόντισε», επιπλέον, για τη μείωση και το πάγωμα των υφιστάμενων συντάξεων, για τη συνεχή αύξηση του απαιτούμενου χρονικού ορίου για τη συνταξιοδότηση και τη μείωση των μελλοντικών συντάξεων τόσο πολύ ώστε να μοιάζουν με φιλοδωρήματα (25-50% σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ).
-«Φρόντισε» να «μεταρρυθμίσει» τις εργασιακές σχέσεις τόσο πολύ ώστε σε λίγο το εργασιακό τοπίο θα θυμίζει τις εποχές των μυθιστορημάτων του Καρόλου Ντίκενς: διαρκής υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων εργασίας, διευκόλυνση απολύσεων, μείωση των αμοιβών των νέων εργαζομένων, μείωση της αμοιβής της υπερωριακής απασχόλησης, αύξηση και ενίσχυση των ευέλικτων και επισφαλών μορφών εργασίας (ενοικιαζόμενοι, μαθητευόμενοι κ.α.).
-«Φρόντισε» να αλλοιώσει το χαρακτήρα και το ρόλο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) προβλέποντας τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των εργοδοτών στη διαιτησία και απαγόρευση απεργίας για δέκα ημέρες μετά την προσφυγή.
-«Φρόντισε» να καταργήσει προϋπάρχουσες συλλογικές συμβάσεις που είχαν ελεύθερα συναφθεί.
-«Φρόντισε» να καταργήσει το κατώτατο ημερομίσθιο της εκάστοτε Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
-«Φρόντισε» να δώσει προτεραιότητα στις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας σε βάρος των κλαδικών.
-«Φρόντισε» για την οριστική κατάργηση της πενθήμερης εργασίας μέσα από τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας εργασίας κατά την έκτη ημέρα της εβδομάδας με ελάχιστη-συμβολική προσαύξηση στο ημερομίσθιο (30%).
-«Φρόντισε» για την θεσμική κατοχύρωση της εργοδοτικής δυνατότητας σύναψης εργασίας με «μπλοκάκι», που συχνά ισοδυναμεί με μισθωτή εργασία, χωρίς τα αντίστοιχα δικαιώματα.
-«Φρόντισε» για την θεσμική κατοχύρωση εργασιακής ζούγκλας με τη μέθοδο της εργολαβίας στον κλάδο φύλαξης και καθαρισμό κτιρίων (θυμηθείτε την υπόθεση της Κ. Κούνεβα).
Και πάνω απ’ όλα, το Μνημόνιο (ν. 3845/2010) είναι αντισυνταγματικό, γιατί εκχωρεί σε όργανα διεθνών οργανισμών συγκεκριμένες αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και επειδή είναι διεθνής συμφωνία, απαιτείται ειδική πλειοψηφία 3/5 των βουλευτών της Βουλής για την ψήφισή του, κάτι που δεν έγινε. Επίσης, ο ίδιος νόμος προβλέπει ότι «με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται ύστερα από πρόταση του υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού λαμβάνονται μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής». Παρέχεται, δηλαδή, εν λευκώ εξουσιοδότηση στην εκτελεστική εξουσία, που σημαίνει ότι ασκείται μια ιδιόμορφη «δημοσιονομική δικτατορία» με την ανάδειξη του υπουργού οικονομικών σε υπερυπουργό χωρίς κανένα συγκεκριμένο πλαίσιο αναφοράς. Πρόκειται για σαφή παράβαση του Συντάγματος.
Τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής τις βιώνουμε όλο αυτόν τον καιρό, αλλά οι αντιδράσεις μας όσο μαζικές και μαχητικές και να ήταν δεν έφεραν απτά αποτελέσματα γιατί παρέμεναν σπασμωδικές, ασυντόνιστες και δεν κλιμακώνονταν. Πρώτος και κύριος λόγος είναι η κυριαρχία στην κορυφή της ΓΣΕΕ, των δευτεροβάθμιων και πολλών πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων της ξεκομμένης από τους εργαζόμενους συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και της συμμαχίας ΠΑΣΚΕ (ΔΗΣΥΕ στο χώρο μας) -ΔΑΚΕ. Κατά δεύτερο λόγο οι ευθύνες πέφτουν στις αγωνιστικές παρατάξεις που έχουν πολυδιασπαστεί. Όμως, τα σημάδια ότι κάτι πάει να αλλάξει είναι ενθαρρυντικά. Παραμένει ως σημείο αναφοράς η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας στις 4 Δεκεμβρίου 2010, η οποία είχε αποφασίσει να μην προσέλθει στον ψευτοδιάλογο που επιθυμούσε διακαώς η διοίκηση της τράπεζάς μας για να μας «μεταρρυθμίσει» τον Οργανισμό Προσωπικού και να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις που με μακρόχρονο αγώνα είχε πετύχει ο Σύλλογος στη δεκαετία του ’70. Συνεχίζουμε την ενωτική προσπάθεια με την έκδοση κοινής ανακοίνωσης και με την κοινή κινητοποίηση σχετικά με τα προβλήματα του χώρου μας. Ο δρόμος είναι δύσκολος αλλά θα τον συνεχίσουμε ως τη νίκη.
Γι’ αυτό, όλοι και όλες συμμετέχουμε στην Γενική Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία της Τετάρτης, 11 Μαΐου 2011 και στις συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και πορείες για την Ανατροπή του Μνημονίου και της Κυβερνητικής πολιτικής.
ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα
Webpage http://www.easp.gr Blog http://easpemporiki.wordpress.com
Facebook EASP EMPORIKI και για σύντομα μηνύματα https://twitter.com/EASPEMPORIKI

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: